Menu luk

For travl til at være syg?

At gå syg på arbejde er et dårligt valg for både dig selv, dine kolleger og din arbejdsplads. Alligevel oplever 8 ud af 10, at det sker.

"Jeg har da ikke tid til at være syg – jeg har alt for meget at lave!"

Lyder det bekendt? De fleste har prøvet at slæbe sig selv af sted på arbejde, selvom halsen kradsede, næsen løb eller feberen dunkede i hovedet. Ifølge World Economic Forum har en britisk arbejdsmarkedsundersøgelse vist, at 83% af alle medarbejdere har oplevet, at de selv eller deres kolleger er mødt op på arbejde, selvom de var syge. Tallet er mere end tredoblet siden 2010.

"Det er et misforstået hensyn at gå syg på arbejde. Sygdom er et signal fra kroppen om, at man skal slappe af, så man kan komme ovenpå igen", siger erhvervspsykolog Janne Skakon til Avisen.dk.

Hun bakkes op af professor i infektionsimmunologi ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet Jan Pravsgaard Christensen.

"Når kroppen er syg og har feber, har den brug for hvile, så den kan bruge ressourcerne til at bekæmpe infektionen", udtaler han til Avisen.dk.

"Nogle lægger sig først, når det er helt grelt, men af hensyn til kolleger og sit eget velvære skal man blive hjemme, lige så snart man begynder at føle sig syg. Så snart snottet løber, og feberen sætter ind ved en influenza, er man allerede i gang med at udsætte sine omgivelser for stor smitterisiko", siger han videre.

 

Sådan giver du dig selv lov til at være syg

Følelsen af at være uundværlig og have for travlt til at være syg kan være reel nok, men heldigvis er det råd for det. ThriveGlobal.com har disse tre råd til dig, der har svært ved at melde dig syg:

  1. Lad være med at skjule din sygdom, hvis du kan mærke, at noget er på vej. Vær ærlig over for din leder, så han eller hun bedre kan organisere sig ud af deadlines og arbejdsopgaver, som skal løses i dit fravær.

  2. Er dit helbred lige på kanten til en sygemelding, kan du – hvis dine arbejdsvilkår muliggør det – tage en hel eller delvis hjemmearbejdsdag. Men vær ærlig over for dig selv og sæt grænser for, hvad du kan lave hjemmefra. Er du syg, er du syg. Og så skal du ikke arbejde.

  3. Lyt til din krop, og lad dig selv være syg. Det er okay at koble helt ud og slappe af i et par dage. Hold dig væk fra din indbakke og sørg for, at der er nogen, der dækker for dig, mens du er væk. Så bliver du hurtigere rask, og dine kolleger ved, hvad de har at regne med.

 

Træt af syge kolleger? Sig fra!

Er du en af dem, der godt selv kan finde ud af at holde sengen, når du er syg, men ofte oplever kolleger møde op med snue og andre dårligdomme? Så kan det være en god idé at øve dig i at sige fra på en pæn og respektfuld måde. Vis omsorg, tilbyd at dække for dem, mens de kommer tilbage på højkant, og gør det overskueligt for den syge at se frem til et par dages pause.

Er det et udbredt problem i din afdeling, kan du eventuelt tale med din leder eller din tillidsmand om, hvordan I kan forbedre kulturen i afdelingen, så det bliver socialt acceptabelt at være syg, selvom der er mange opgaver at løse.

 

Seneste nyt

15. okt. 2024

Flere medarbejderevents på vej i Copenhagen Central

Mød Julia Lahme og Dennis Nørmark m.fl. og bliv klogere på høvdinge som chef, samspillet mellem forskellige generationer på jobbet og kom med til fællessang.

7. okt. 2024

TR-valg på vej i Danske Bank

Læs interview med Mehrnoush Reinhold Bashiri, der for to år siden blev TR. Se også, hvordan du stiller op som TR.

7. okt. 2024

Read more about the union representatives election

In November there will be union representatives election at Danske Bank. Read interview with Mehrnoush, who became union representative two years ago.

25. sep. 2024

Q&A med Carsten Egeriis

Finansforbundet i Danske Bank var vært og stillede spørgsmålene på vegne af medarbejderne til Q&A-session med Danske Banks topchef, Carsten Egeriis.

11. sep. 2024

Se video fra TR-seminar og repræsentantskabsmøde

Vi snakkede om kultur og psykologisk tryghed, da vi samlede koncernens 170 tillidsrepræsentanter til årets TR-seminar.

16. aug. 2024

Sådan har vi arbejdet med vores indsatsområder

Se fire videoer, hvor kredsbestyrelsesmedlemmerne i Finansforbundet i Danske Bank fortæller, hvordan vi har arbejdet med vores indsatsområder.

14. aug. 2024

Tjek din lønseddel – du er steget i løn

Er du overenskomstansat, er du steget i løn henover sommeren. Tjek din lønseddel og se også, hvordan du forbereder dig bedst til din næste lønsnak med chefen.

10. jun. 2024

Kom godt i gang med DanskeGPT

Læs tre håndgribelige råd til dig, der endnu ikke er kommet i gang med Danske GPT og optagelse med Bent Dalager fra vores medarbejderevents.

6. jun. 2024

Bevar tilknytningen til banken: Bliv en del af Det Blå Guld

Drømmer du om at kunne gå på efterløn eller pension og samtidig bevare tilknytningen til banken? Læs mere om den nye pilotordning: Det Blå Guld.

5. jun. 2024

Det Blå Guld: Derfor kunne det være attraktivt for Jette

Det tiltaler Jette Enevoldsen, at man som en del af Det Blå Guld kan bibeholde kontakten til banken og samtidig tage hul på sin pensionisttilværelse.

6. maj 2024

AI: Are you ready?

How will your job change and which skills will be required in future? Join event for all employees in Danske Bank and get first hand insights.

25. apr. 2024

Reportage fra Debat med direktionen

Hvert år samler vi tillidsrepræsentanterne i Finansforbundet i Danske Bank og den samlede topledelse til Debat med Direktionen.

5. mar. 2024

Ekspert i forandringer: Hold fast i de positive elementer

Få en række gode råd fra ekspert, der har været med på sidelinjen, når medarbejdere skal flytte arbejdssted. Hans bedste råd: Find lyspunterne og hold fast i de...

4. mar. 2024

Væsentlige vilkårsændringer: Sådan er du stillet

Begrebet væsentlige vilkårsændringer bliver ofte nævnt, når medarbejdere skal flytte arbejdssted. Læs, hvornår der er tale om en væsentlig vilkårsændring, og hv...

23. feb. 2024

Flytning har givet ny motivation og større arbejdsglæde

Flytning til nye lokationer fylder meget i denne tid, når nye kolleger indtager Jægergårdsgade i Aarhus samt Postbyen og Lersø Parkallé i København. Hvordan er ...

22. feb. 2024

10 minutter på cykel blev erstattet af 90 minutter i toget

Annette Jels Jørgensen er en af de mange tusinde Danske Bank-ansatte, der i april skal flytte ind i The Post & The Pondus centralt i København. Den seneste flyt...

21. feb. 2024

”I de første måneder var jeg nok rimelig negativ”

Kender du også til usikkerheden for, hvad der venter en, når en ny organisationsændring bliver meldt ud? Det gør Dorthe og Ulla, for det har de lige været igenn...

6. feb. 2024

Formandsklumme: Afskedigelsesrunde i Danske Bank

Klumme af formand for Finansforbundet i Danske Bank, Kirsten Ebbe Brich, i anledning af afskedigelsesrunden i Danske Bank.

16. jan. 2024

Nye muligheder for *efteruddannelse

Husk, at du kan søge penge gennem Omstillingsfonden, hvis du har en kort eller mellemlang uddannelse. Du kan søge op til 10.000 kroner om året gennem fonden.

12. jan. 2024

Video: Bliv skarpere på din lønforhandling

Se, hvordan du kan forberede dig på din næste lønsamtale, så du øger chancerne for mere i lønningsposen.